• Izdelki
  • Gastronomski proizvodi
  • Recepti
  • Svet sladkorja
    Proizvodnja sladkorja Wiener Zucker - zgodba o uspehu Sladkor in prehrana Gastronomski proizvodi
  • Kontakt

Marmelada iz rabarbare in jagod

Sestavine

  • 500 g rabarbare
  • 400 g svežih jagod
  • 500 g želirnega sladkorja Wiener Zucker 2:1
  • 1 žlička citronske kisline (po želji; citronsko kislino lahko tudi izpustimo iz recepta)
  • 10 g sončničnega olja

Priprava

Rabarbaro operemo in očistimo ter jo narežemo na kolobarje, široki naj bodo približno od 2 do 3 cm. Operemo tudi jagode in jim odstranimo peclje. Oboje preložimo v mešalnik, dodamo še želirni sladkor Wiener Zucker 2:1, citronsko kislino in olje ter vse skupaj na hitro zmešamo pri najmočnejši hitrosti.

Sadno maso prelijemo v lonec, ga postavimo na štedilnik in počakamo, da masa zavre, nato zmanjšamo temperaturo in pustimo, da mešanica nežno vre še približno 10 minut. Če med vretjem nastane pena, jo previdno poberemo s penovko.

Vročo marmelado nalijemo v sterilne kozarce, pri tem pazimo, da je ne nalijemo čisto do roba, da lahko kasneje kozarce dobro zatisnemo s pokrovčki. 

Tako pripravljeno marmelado lahko hranimo v suhem in temnem prostoru do 6 mesecev. Ko enkrat kozarec z marmelado odpremo, ga postavimo v hladilnik in marmelado čim prej porabimo. 

Naši nasveti:

  • Če bomo marmelado pripravili brez citronske kisline, se lahko zgodi, da bo čez čas spremenila barvo; jagode se v tem primeru namreč precej hitro obarvajo temneje.
  • Če nismo prepričani, ali je marmelada že nared za polnjenje, vzemimo žlico sadne mešanice iz lonca, jo vlijmo na hladen krožnik (najbolje, da ga prej postavimo za nekaj časa v zamrzovalnik) in počakajmo, da se ohladi. Če se takrat že strdi, je to znak, da je marmelada primerno kuhana in pripravljena za polnjenje v kozarce. V nasprotnem primeru naj mešanica vre še približno dve minuti.
  • Gostota marmelade je odvisna tudi od kakovosti jagod; če jo bomo delali iz precej vodenih jagod, jih moramo uporabiti precej več, da bo masa za marmelado na koncu primerno gosta.
  • Z žličko sveže marmelade, ki jo dodamo v navaden jogurt, lahko v hipu pričaramo zdrav in osvežilen zajtrk ali malico.
  • Marmelada bo dlje ostala okusna in sveža, če bodo kozarci, v katere jo bomo napolnili, zares čisti in sterilni, in jih bomo zaprli s kakovostnimi pokrovčki, ki dobro tesnijo. 

Share or print this recipe

več receptov

Bezgov žele

Ribezov "After Eight"

Marmelada iz rabarbare, maline in vanilje

Marelično borovničeva marmelada

Marmelada iz robid in borovnic

Jabolčna marmelada z jabolki

Vsi recepti

Kontakt

V kolikor imate vprašanja ali pripombe, nam posredujte vaše sporočilo.

Kontakt

Družabna omrežja

Spremljajte našo Facebook stran in obiščite naš YouTube kanal.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Kolofon / Zaščita podatkov
  • Nastavitve piškotkov

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".