• Izdelki
  • Gastronomski proizvodi
  • Recepti
  • Svet sladkorja
    Proizvodnja sladkorja Wiener Zucker - zgodba o uspehu Sladkor in prehrana Gastronomski proizvodi
  • Kontakt

Rolada z ribezovo marmelado

Sestavine

(za približno 10 kosov)

Za ribezovo marmelado

  • 1 kg ribeza
  • 1 kg želirnega sladkorja Wiener Zucker 1:1

Za biskvitno testo

  • 5 rumenjakov
  • 40 g sladkorja za peko Wiener Zucker
  • ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • naribana lupinica bio limone
  • 5 beljakov
  • 80 g navadnega belega ali rjavega sladkorja 
  • 100 g gladke moke
  • 50 g mletih lešnikov

Za ribezov nadev

  • 100 g ribeza
  • 500 g domače ribezove marmelade
  • sladkor v prahu Wiener Zucker
  • 10 posušenih lističev vrtnice 
  • 50 g sladkorja za okraševanje Wiener Zucker

Priprava

Ribezova marmelada 

Ribez nežno operemo pod tekočo vodo in ga odložimo na kuhinjsko krpo, da se osuši. Nato ga previdno osmukamo. Ribezove jagode prelijemo z nekaj vode in pristavimo na štedilnik, da vse skupaj zavre, na blagi temperaturi naj nato vre še nekaj minut. Ribezove jagode pretlačimo skozi cedilo, dodamo še želirni sladkor in skuhamo po navodilih. Pustimo, da sadna mešanica vre pri blagi temperaturi od štiri do šest minut, nato z njo napolnimo vroče kozarčke, ki jih dobro zapremo. 

500 gramov sveže pripravljene marmelade damo na stran, ker jo bomo potrebovali kasneje. 

Biskvitno testo

Rumenjake, sladkor za peko, vaniljev sladkor, sol in naribano limonino lupinico penasto zmešamo. Beljake in navadni sladkor stolčemo v trd sneg, ki ga nato počasi dodajamo v penasto rumenjakovo zmes.

Zmešamo moko in mlete lešnike ter mešanico počasi, po žlicah, dodajamo jajčni zmesi. Na koncu vse skupaj enakomerno porazdelimo po pekaču (velik naj bo približno 30 x 40 cm), ki smo ga prej obložili s papirjem za peko. Testo pečemo v segreti pečici na 200 stopinj Celzija (na srednji rešetki) približno 10 minut. Ko je pečeno, ga vzamemo iz pečice, posujemo z običajnim sladkorjem in pustimo, da se dobro ohladi. 

Osmukamo ribez in ribezove jagode previdno primešamo k domači ribezovi marmeladi ter segrejemo na štedilniku le toliko, da nastane mazljiv sadni namaz. Z njim premažemo pečeno testo, ki ga nato previdno zvijemo v rolado. Ta naj na hladnem počiva vsaj eno uro. 

Kasneje jo potresemo s sladkorjem v prahu. 

V možnar stresemo sladkor za okraševanje in lističe vrtnic ter ju nežno stremo na ne premajhne koščke, ki jih čisto na koncu posujemo po ruladi.

Naš nasvet: Tik preden kuhano marmelado napolnimo v kozarčke, ji lahko primešamo 2 cl džina, ta bo še bolj poudaril ribezovo noto in dal marmeladi še boljši okus. 

Share or print this recipe

več receptov

Makove krone

Pisani krhki piškoti

Limonini mandljevi piškoti

Torta s posušenimi cvetovi

Palačinke zaljubljenih

Kuglof s pistacijami

Vsi recepti

Kontakt

V kolikor imate vprašanja ali pripombe, nam posredujte vaše sporočilo.

Kontakt

Družabna omrežja

Spremljajte našo Facebook stran in obiščite naš YouTube kanal.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Kolofon / Zaščita podatkov
  • Nastavitve piškotkov

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".