• Izdelki
  • Gastronomski proizvodi
  • Recepti
  • Svet sladkorja
    Proizvodnja sladkorja Wiener Zucker - zgodba o uspehu Sladkor in prehrana Gastronomski proizvodi
  • Kontakt

Pirina skutna torta

Sestavine

Za pirino krhko testo

  • 300 g pirine moke
  • 180 g masla
  • 90 g sladkorja v prahu Wiener Zucker
  • ščepec soli 
  • 1 jajce

Za skutno kremo

  • 100 g masla (segretega na sobno temperaturo)
  • 150 g sladkorja za peko Wiener Zucker
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja 
  • 750 g skute
  • naribana lupinica ene bio limone
  • 3 jajca
  • 50 g jedilnega škroba
  • ščepec soli
  • 100 g jagodičevja po izbiri

Za testene mrvice

  • 60 g masla
  • 80 g pirine moke
  • ščepec soli
  • 1/2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 75 g sladkorja za peko Wiener Zucker

Za posip

  • Sladkor v prahu Wiener Zucker

Priprava

V skledo damo moko in sladkor v prahu, nato dodamo na koščke narezano maslo ter na koncu še jajce in ščepec soli. Vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo, ga ovijemo s prozorno folijo in položimo v hladilnik vsaj za pol ure.

Pripravimo skutno kremo: maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto zmešamo, dodamo naribano limonino lupinico in skuto. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Čisto na koncu dodamo še jedilni škrob, ki ga v mešanico presejemo skozi cedilo.

Izbrano sveže jagodičevje dobro operemo in razpolovimo. Lahko uporabimo tudi zamrznjeno tovrstno sadje, a ga moramo pravočasno odtajati (v tem primeru sadja ni treba splakovati z vodo!). Sadje nato zmešamo z žlico pirine moke.

Zdaj pripravimo še testene mrvice: segrejemo maslo in ga raztopimo ter malo ohladimo. Zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor in sol ter prilijemo raztopljeno maslo, nato hitro zgnetemo testo, ki ga postavimo v hladilnik, dokler ga ne bomo potrebovali.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Pirino testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na pomokani površini, nato z njim obložimo namazan tortni model. Robove testa malce privzdignemo in z rokami dobro potlačimo testo na dno tortnega modela. 

Skutno kremo enakomerno porazdelimo po testu in jo previdno obložimo še z izbranim jagodičevjem. Na vse to potresemo še testene mrvice, ki jih pripravimo tako, da ohlajeno testo za mrvice preprosto razdrobimo z rokami po površini sladice. 

Torto postavimo v segreto pečico in jo pečemo približno 40 minut, kasneje jo dobro ohladimo. Ko se torta še ohlaja, z nožem previdno zarežemo ob njene robove, da bomo kasneje, ko bo povsem hladna, lažje odstranili tortni model.

Po želji jo na koncu posujemo z mletim sladkorjem. 

Naš nasvet: Namesto jagodičevja lahko izberemo katerokoli drugo sezonsko ali vloženo sadje.

Share or print this recipe

več receptov

Marelična galeta s skuto

Veganske tablice s čokolado, pistacijo in kokosom

z video navodili

Cesarski praženec

Ocvrti crostini s kurkumo in ingverjem

Borovničeva makova torta s sivko

Pustna torta

Vsi recepti

Kontakt

V kolikor imate vprašanja ali pripombe, nam posredujte vaše sporočilo.

Kontakt

Družabna omrežja

Spremljajte našo Facebook stran in obiščite naš YouTube kanal.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Kolofon / Zaščita podatkov
  • Nastavitve piškotkov

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".