• Izdelki
  • Gastronomski proizvodi
  • Recepti
  • Svet sladkorja
    Proizvodnja sladkorja Wiener Zucker - zgodba o uspehu Sladkor in prehrana Gastronomski proizvodi
  • Kontakt

Cimetove žemljice s slivovo-lešnikovo nadevo

Sestavine

Sestavine za kvašeno testo:

  • 500 g moke
  • 2 rumenjaka
  • 30 g svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
  • 80 g Wiener Zucker sladkorja za peko
  • 80 g zmehčanega masla
  • 250 g hladnega mleka
  • 2 žlici ruma
  • 3 žličke cejlonskega cimeta
  • 5 g soli

Sestavine za nadev iz sliv in lešnikov:

  • 150 g mletih lešnikov
  • 300 g sliv
  • 90 g Wiener Zucker sladkorja
  • 1 ščepec mletih klinčkov
  • 1 ščepec cejlonskega cimeta
  • 80 g vode

Poleg tega:

  • Maslo za namastitev pekača
  • 1 jajce in malo mleka za premaz

Za serviranje:

  • 50 g drobtin + polovica lešnikov
  • 40 g masla
  • 1 ščepec cejlonskega cimeta
  • 2 žlici sladkorja
  • Topla vanilijeva omaka

Priprava

Priprava testa

Vse sestavine za testo dajte v skledo kuhinjskega robota in gnetite s kavlji za pri nizki do srednji hitrosti vsaj 10–15 minut, dokler ne nastane gladko testo. Testo se mora ločiti od posode.

Oblikujte testo v kroglo na delovni površini, ga položite nazaj v skledo, pokrijte in pustite vzhajati pri sobni temperaturi približno 1 uro.

Medtem pripravite nadev.

Priprava nadeva iz sliv in lešnikov

Mlete lešnike pražite v ponvi brez maščobe, dokler ne postanejo zlato rjavi, nato ohladite.

Za slivov kompot operite slive, odstranite koščice in jih narežite na četrtine.

Slive zavrite s sladkorjem, vodo in začimbami v loncu ter kuhajte približno 7–10 minut, da se zmehčajo.

Ohladite in vmešajte polovico praženih lešnikov.

Oblikovanje in peka žemljic

Testo na delovni površini razdelite na približno 80 g težke kose in jih oblikujte v gladke kroglice. Za kratek čas pokrijte.

Pekač premažite z malo masla in pečico segrejte na 180 °C (gretje zgoraj/spodaj).

Jajce z malo mleka razžvrkljajte.

Vsako kroglico testa sploščite, na sredino položite 1–2 žlički nadeva iz sliv in lešnikov, testo previdno zaprite okoli nadeva in oblikujte kroglico.

Žemljice polagajte v pripravljen pekač s pregibom navzdol in jih premažite z mešanico jajca in mleka.

Pecite v segreti pečici približno 35–40 minut, da lepo porjavijo.

Medtem na srednjem ognju v ponvi pražite drobtine z maslom, preostalimi lešniki in cimetom, dokler ne postanejo zlato rjavi.

Share or print this recipe

več receptov

Čokoladno-kostanjevi gumbki

Makov štrudelj

Srnin hrbet

Tarte z jagodami in bezgom

Jogurtov biskvet z olivnim oljem

in kandiranimi pomarančami

Jabolčna torta

Vsi recepti

Kontakt

V kolikor imate vprašanja ali pripombe, nam posredujte vaše sporočilo.

Kontakt

Družabna omrežja

Spremljajte našo Facebook stran in obiščite naš YouTube kanal.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Kolofon / Zaščita podatkov
  • Nastavitve piškotkov

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".