• Izdelki
  • Gastronomski proizvodi
  • Recepti
  • Svet sladkorja
    Proizvodnja sladkorja Wiener Zucker - zgodba o uspehu Sladkor in prehrana Gastronomski proizvodi
  • Kontakt

Marmelada iz rabarbare in jagod

Sestavine

  • 500 g rabarbare
  • 400 g svežih jagod
  • 500 g želirnega sladkorja Wiener Zucker 2:1
  • 1 žlička citronske kisline (po želji; citronsko kislino lahko tudi izpustimo iz recepta)
  • 10 g sončničnega olja

Priprava

Rabarbaro operemo in očistimo ter jo narežemo na kolobarje, široki naj bodo približno od 2 do 3 cm. Operemo tudi jagode in jim odstranimo peclje. Oboje preložimo v mešalnik, dodamo še želirni sladkor Wiener Zucker 2:1, citronsko kislino in olje ter vse skupaj na hitro zmešamo pri najmočnejši hitrosti.

Sadno maso prelijemo v lonec, ga postavimo na štedilnik in počakamo, da masa zavre, nato zmanjšamo temperaturo in pustimo, da mešanica nežno vre še približno 10 minut. Če med vretjem nastane pena, jo previdno poberemo s penovko.

Vročo marmelado nalijemo v sterilne kozarce, pri tem pazimo, da je ne nalijemo čisto do roba, da lahko kasneje kozarce dobro zatisnemo s pokrovčki. 

Tako pripravljeno marmelado lahko hranimo v suhem in temnem prostoru do 6 mesecev. Ko enkrat kozarec z marmelado odpremo, ga postavimo v hladilnik in marmelado čim prej porabimo. 

Naši nasveti:

  • Če bomo marmelado pripravili brez citronske kisline, se lahko zgodi, da bo čez čas spremenila barvo; jagode se v tem primeru namreč precej hitro obarvajo temneje.
  • Če nismo prepričani, ali je marmelada že nared za polnjenje, vzemimo žlico sadne mešanice iz lonca, jo vlijmo na hladen krožnik (najbolje, da ga prej postavimo za nekaj časa v zamrzovalnik) in počakajmo, da se ohladi. Če se takrat že strdi, je to znak, da je marmelada primerno kuhana in pripravljena za polnjenje v kozarce. V nasprotnem primeru naj mešanica vre še približno dve minuti.
  • Gostota marmelade je odvisna tudi od kakovosti jagod; če jo bomo delali iz precej vodenih jagod, jih moramo uporabiti precej več, da bo masa za marmelado na koncu primerno gosta.
  • Z žličko sveže marmelade, ki jo dodamo v navaden jogurt, lahko v hipu pričaramo zdrav in osvežilen zajtrk ali malico.
  • Marmelada bo dlje ostala okusna in sveža, če bodo kozarci, v katere jo bomo napolnili, zares čisti in sterilni, in jih bomo zaprli s kakovostnimi pokrovčki, ki dobro tesnijo. 

Share or print this recipe

več receptov

Marmelada iz breskev z belo čokolado

Marmelada iz rabarbare in jagod

Marmelada iz rabarbare, maline in vanilje

Višnjeva marmelada

s kokosom

Malinov džem s penino in citronsko meliso

Marelična marmelada z lešnikovo čokolado

z video navodili

Vsi recepti

Kontakt

V kolikor imate vprašanja ali pripombe, nam posredujte vaše sporočilo.

Kontakt

Družabna omrežja

Spremljajte našo Facebook stran in obiščite naš YouTube kanal.

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Kolofon / Zaščita podatkov
  • Nastavitve piškotkov

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".